Schnitzel
serveras med friterad kapris, balsamicosky och rostad citron
Schnitzelserveras med friterad kapris, balsamicosky och rostad citron
Ingredienser
- 20 st - Tulip Schnitzel 140g
- 250 g - Schalottenlök
- 200 g - Morot
- 200 g - Palsternacka
- 100 g - Rotselleri
- 100 g - Smör/Matfett
- 1 dl - Tomatpuré
- 1 l - Rött matlagningsvin
- 1 l - Köttfond (egen eller från koncentrat)
- 3 dl - Balsamvinäger
- Örter (tex: timjan, lagerblad, rosmarin)
- Farinsocker
- Maizena
- 3 dl - Kapris (väl avrunnen)
- 6 dl - Matolja (till fritering)
- 5 st - Citron
- 3 dl - Bladpersilja
- 100 st - Tulip Schnitzel 140g
- 1,25 kg - Schalottenlök
- 1 kg - Morot
- 1 kg - Palsternacka
- 500 g - Rotselleri
- 500 g - Smör/Matfett
- 5 dl - Tomatpuré
- 5 l - Rött matlagningsvin
- 5 l - Köttfond (egen eller från koncentrat)
- 1,5 l - Balsamvinäger
- Farinsocker
- Maizena
- 1,5 l - Kapris (väl avrunnen)
- Matolja (till fritering)
- 25 st - Citron
- 1,5 l - Bladpersilja
Gör så här
Balsamicosky:
Skala och grovhacka schalottenlök, morot, palsternacka och rotselleri. Bryn ordentligt i matfett. Rör i tomatpuré och kryddor, låt det bryna ytterligare 1 minut under omrörning. Slå i vin, fond och vinäger. Låt såsen koka på svag värme utan lock i ca. 40 minuter. Smaka av såsen med farinsocker, salt och svartpeppar. För att få en tjockare konsistens, red av med maizena.
Friterad kapris:
Hetta upp oljan till 170⁰C och fritera kaprisen snabbt, lite åt gången, tills den är knaprig men inte bränd. Låt rinna av på papper. Spara oljan, den har väldigt fin kaprissmak.
Sotad citron:
Dela citronerna i 4 delar och rosta i het ugn, på hett stekbord eller med gasolbrännare. Det viktigaste är att citronerna får en rostad, karamelliserad ton.
Till servering:
Stek eller fritera schnitzeln tills den är genomstekt och gyllenbrun. Lägg köttet på tallrikar eller fat och toppa med en sked friterad kapris, och en sotad citron
Servera tillsammans med balsamicosky, potatis och sallad samt strö över hackad persilja.