Skinkstek
serveras med krispig klyftpotatis och tzatziki
Skinkstekserveras med krispig klyftpotatis och tzatziki
Ingredienser
- 3,5 kg - Tulip Honungsmarinerad skinkstek
- 1 dl - Vitlök (hackad)
- 0,5 dl - Rosmarinblad (plockade, färska)
- 0,5 dl - Oreganoblad (plockade, färska)
- 0,5 dl - Cirtronskal (rivet)
- 5 kg - Potatis (fast)
- 1,5 dl - Olivolja (kraftig)
- 1,5 dl - Oliver (skivade)
- 2 dl - Soltorkade tomater (strimlade)
- 200 g - Ruccola (småbladig)
- 3 st - Slanggurka
- 5 st - Vitlöksklyftor (finhackade)
- 1 l - Matlagningsyoghurt
- 0,75 dl - Olivolja (kraftig)
- 17,5 kg - Tulip Honungsmarinerad skinkstek
- 5 dl - Vitlök (hackad)
- 2,5 dl - Rosmarinblad (plockade, färska)
- 2,5 dl - Oreganoblad (färska, hackade)
- 2,5 dl - Citronskal (rivet)
- 25 kg - Potatis (fast)
- 7,5 dl - Olivolja
- 1 l - Oliver (skivade)
- 1 l - Soltorkad tomat (strimlad)
- 1 kg - Ruccola (småbladig)
- 15 st - Slanggurka
- 25 st - Vitlöksklyftor (finhackade)
- 5 l - Matlagningsyoghurt
- 3,75 dl - Olivolja (kraftig)
Gör så här
Skinkstek:
Lägg vitlök, örter, citron och olja i en mixer. Kör till en grynig massa och massera in den i stekarna. Stek skinksteken i ugn, 1 timme 40 minuter på 140 grader. Höj därefter temperaturen till 150 grader och stek vidare till kärntemperaturen 65 grader. Låt därefter köttet vila minst 10 minuter innan tranchering.
Klyftpotatis:
Skär potatisen i avlånga klyftor. Lägg dem på hålbleck och kör dem 10 minuter på ånga i ugn. Låt de sedan rinna av och svalna. Lägg över klyftorna på bleck och ringla på oljan, smaksätt med salt och svartpeppar. Stek dem i ugn, 200 grader i 25 minuter. Strö över oliver och tomater och vänd i rucolablad.
Tzatziki:
Skölj gurkan och riv den grovt. Salta gurkan och låt den rinna av ordentligt. Vispa samman vitlök, yoghurt och olivolja, blanda i gurkan och smaka av med salt och svartpeppar.
Till servering:
Servera steken tillsammans med tzatziki, klyftpotatis och grönsaker. Toppa med lite nyhackad oregano.