Skinkstek
serveras med ugnsbakat äpple, rotfrukter och cidersås
Skinkstekserveras med ugnsbakat äpple, rotfrukter och cidersås
Ingredienser
- 3,5 kg - Tulip Honungsmarinerad skinkstek
- 3 st - Äpplen (syrliga)
- 2 st - Gul lök
- 3 l - Äpplen (syrliga)
- 100 g - Smör
- 1 l - Äppelcider
- 8 dl - Fond (tex: kyckling)
- 1 msk - Ingefära (torkad, mald)
- 3 bitar - Pomeransskal
- 4 dl - Vispgrädde
- 2 msk - Japansk soja
- 2 kg - Potatis
- 1 kg - Betor
- 2 kg - Palsternacka
- 2 kg - Morot
- 1 kg - Shalottenlök
- 1 dl - Rapsolja
- Salt
- Peppar
- Örter (tex: timjan, oregano, persilja)
- 17,5 kg - Tulip Honungsmarinerade skinkstek
- 15 st - Äpplen (syrliga)
- 10 st - Gul lök
- 15 st - Äpplen (syrliga)
- 500 g - Smör
- 5 l - Äppelcider
- 4 l - Fond (tex: kyckling)
- 5 msk - Ingefära (torkad, mald)
- 15 bitar - Pomeransskal
- 2 l - Vispgrädde
- 1,5 l - Japansk soja
- Maizena
- 10 kg - Potatis
- 5 kg - Betor
- 10 kg - Palsternacka
- 10 kg - Morot
- 5 kg - Schalottenlök
- 5 dl - Rapsolja
- Salt
- Peppar
- Örter (tex: timjan, oregano, persilja)
Gör så här
Skinkstek:
Skala och klyfta äpplena. Skär ett snitt mitt i steken och tryck in äpplebitarna i mitten. Stek skinksteken i ugn, 1 timme 40 minuter på 140 grader. Höj därefter temperaturen till 150 grader och stek vidare till kärntemperaturen 65 grader. Låt därefter köttet vila minst 10 minuter innan tranchering.
Ugnsrostade rotfrukter:
Skala och skär rotfrukterna och löken i fina bitar. Smaksätt med salt, peppar och örter. Rosta rotfrukterna i ca 20 minuter i 200 grader.
Cidersås:
Hacka löken och äpplena till såsen i smöret. Slå i cider, fond, kryddor och soja. Låt det koka sakta 15 minuter. Slå i grädden och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vinäger. Mixa såsen skummig och sila dem. Red av med maizena om Du vill ha tjockare sås.
Till servering:
Servera steken tillsammans med cidersås, ugnsrostade rotfrukter, gelé och grönsaker. Toppa med finhackade örter.